Ge köket ett lyftDet behöver inte kosta skjortan att göra om köket. Man behöver faktiskt inte riva ut hela inredningen. Jag gjorde (pappa gjorde) en viss renovering av mitt gamla kök, där vi bodde tidigare. Vi målade om väggarna, satte nytt kakel, slog bort "kryddhyllan" och satte dit en rostfri spisfläkt. Den gamla arbetsbänken byttes ut till en ny i ek och WOW! Vilken skillnad. Kom ihåg att det är de små sakerna som gör skillnaden.
Tänkte tipsa lite om såna små saker nu :)


Måla om! Ett ganska lätt sätt att få en dramatisk förändring på. Använd en blank färg som är lätt att torka av.

Måla om skåpluckorna! Om du gör det själv så se till att du använder blank färg. Då går skåpen att rengöra ordentligt sen. Pensla eller rolla skåpen. Om du inte vill måla själv kan du lämna in luckorna till en målarfirma eller en billackerare. Vill du ha extra högblanka skåp så be dem använda billack. Att sprutlackera skåpluckor kostar cirka 200–250 kronor/styck. Vill man lägga lite mer pengar så kan man byta skåpluckorna helt och hållet.

Byt handtag!
Knoppar och handtag av alla möjliga former och modeller finns lite här och där – i både små inredningsbutiker och större varuhus. Se också vad du kan hitta begagnat.  


Golva om!
 En förändring som gör stor skillnad. Ett parkettgolv kan den händige själv lägga in i köket. Ett klickgolv behöver inte vara så dyrt.


Kakla om!
Nytt kakel behöver inte kosta så mycket. Det går att kakla över gammalt kakel om det är helt och sitter ordentligt. Så slipper du knacka loss det gamla. 


Satsa på en ny kran!
När det gäller blandare lönar det sig inte att köpa billigt. Lägg hellre lite mer av budgeten för att få något som håller i längden. 


Byt bänkskiva!
Gamla bänkskivor blir lätt ofräscha. Billigast är att köpa en ny laminatskiva. Vill du ha en mer exklusiv touch så köp en lite tjockare. Vill du ha en träskiva är byggvaruhus och brädgårdar kanske inte det billigaste alternativet, men du får bra kvalitet. Om man redan har en fin bänkskiva i trä så är det lätt att slipa ner den och olja om den så blir den som ny igen.


Släng lysröret!
Lysrörsbelysningen kan kännas kall och hård. Byt till halogenspotlights som ger ett mjukare ljus.

Köp en dimmer!
Om du har en dimmer kan du snabbt ändra belysningen i köket. Från det skarpa arbetsljuset till det mysiga middagsljuset. Tänk på att lampan ska sitta lågt ovanför köksbordet så att man inte blir bländad.

Kommentarer
Postat av: Alex- inredare

kan tipsa med att om man dimmrar lampan med 2 gånger av lampans fulla effekt ökar "livslängden" med 75%. Supermysig blogg du har!

2010-02-15 @ 17:09:57
Postat av: Hatar fusk

Du har ju snott hela detta blogginlägg direkt från Aftonbladet! Usch vad dåligt att du låtsas att det är du som sagt detta och inte en arkitekt!

2010-08-31 @ 09:47:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback